Vertikalno vrtnarjenje

Vertikalno vrtnatstvo


Inovativen pristop v vrtnarstvu s številnimi prednostmi

Vertikalna pridelava hrane postaja vedno bolj razširjena ne samo zaradi prostorskih prednosti ampak številnih drugih, med katerimi je tudi večja kakovost pridelkov. Pa poglejmo 7 glavnih prednosti vertikalne pridelave hrane.

Prednosti vertikalnega vrtnarstva

1. Prihranek vode

Pri gojenju sadja in zelenjave z vertikalnimi stolpi prihranimo povprečno 95 odstotkov vode v primerjavi s konvencionalnim kmetovanjem v zemlji.

2. Nizka poraba električne energije


Vsak stolp je opremljen s potopno črpalko z močjo le 45 W, ki je vklopljena 12 minut na uro. Stroški električne energije znašajo približno en euro na mesec

3. Prihranek prostora

Z vertikalnim vrtnarjenjem oz. kmetovanjem primerjamo s konvencionalnim lahko prihranite do 80 % prostora.

4. Večja gostota hranil v pridelkih

Znanstvene raziskave so pokazale, da je v rastlinah gojenih v zračnih stolpih večja gostota hranil kot v pridelkih gojenih v zemlji. Rastline vsebujejo od 15 – 45% več antioksidantov in flavonoidov.

5. Večja odpornost rastlin

Zaradi večje vsebnosti antioksidantov in višje ravni flavonoidov imajo rastline gojene v zračnih stolpih veliko močnejši naravni obrabni mehanizem. Kar pomeni, da so bolj odporne proti boleznim in škodljivcem, zato je uporaba škropiv skoraj ni potrebna. Zadostuje občasno škropljenje z ekološkimi pripravki.

6. Ni prostorskih omejitev

Vertikalno lahko vrtnarimo na prostem, v rastlinjakih, v zaprtih prostorih, na strehah, tam kjer zemlja ni plodna ali je preveč onesnažena…

7. Primeren za neizkušene vrtnarje

Da pričnete z vertikalnim vrtnarjenjem ne potrebujete nobenih izkušenj z vrtnarjenjem ali kmetovanjem. Primerna je za vsakogar, ki želi maksimalne rezultate z minimalnim trudom.