Inovativen pristop v vrtnarstvu s številnimi prednostmi
Vertikalna pridelava hrane postaja vedno bolj razširjena ne samo zaradi prostorskih prednosti ampak številnih drugih, med katerimi je tudi večja kakovost pridelkov. Pa poglejmo 7 glavnih prednosti vertikalne pridelave hrane.
Prednosti vertikalnega vrtnarstva
1. Prihranek vode
Pri gojenju sadja in zelenjave z vertikalnimi stolpi prihranimo povprečno 95 odstotkov vode v primerjavi s konvencionalnim kmetovanjem v zemlji.
2. Nizka poraba električne energije
Vsak stolp je opremljen s potopno črpalko z močjo le 45 W, ki je vklopljena 12 minut na uro. Stroški električne energije znašajo približno en euro na mesec
3. Prihranek prostora
Z vertikalnim vrtnarjenjem oz. kmetovanjem primerjamo s konvencionalnim lahko prihranite do 80 % prostora.
4. Večja gostota hranil v pridelkih
Znanstvene raziskave so pokazale, da je v rastlinah gojenih v zračnih stolpih večja gostota hranil kot v pridelkih gojenih v zemlji. Rastline vsebujejo od 15 – 45% več antioksidantov in flavonoidov.
5. Večja odpornost rastlin
Zaradi večje vsebnosti antioksidantov in višje ravni flavonoidov imajo rastline gojene v zračnih stolpih veliko močnejši naravni obrabni mehanizem. Kar pomeni, da so bolj odporne proti boleznim in škodljivcem, zato je uporaba škropiv skoraj ni potrebna. Zadostuje občasno škropljenje z ekološkimi pripravki.
6. Ni prostorskih omejitev
Vertikalno lahko vrtnarimo na prostem, v rastlinjakih, v zaprtih prostorih, na strehah, tam kjer zemlja ni plodna ali je preveč onesnažena…
7. Primeren za neizkušene vrtnarje
Da pričnete z vertikalnim vrtnarjenjem ne potrebujete nobenih izkušenj z vrtnarjenjem ali kmetovanjem. Primerna je za vsakogar, ki želi maksimalne rezultate z minimalnim trudom.