Vabilo na novinarsko malico


Vrtičkarji ste toplo vabljeni, da se udeležite novinarske malice v torek, 28. avgusta 2012 ob 10:00 na Skupnostnem urbanem eko vrtu.

Več o dogodku:

Novinarska malica v skupnostnem objektu na Skupnostnem urbanem vrtu v Borovi vasi

V torek, 28. avgusta 2012 ob 10:00 vabimo novinarje na malico, ki jo bomo za vas pripravili na skupnostnem urbanem vrtu v Borovi vasi.

Skupnostni urbani eko vrt je prvi primer celostne ureditve organiziranega vrtičkarstva v Sloveniji, sploh pa prvi primer, ki je v izhodišče postavil certificirano ekološko pridelavo. Vrtove smo javno otvorili 23. junija 2012. Takrat smo jih predali v upravljanje Društvu Urbani eko vrt. Na novinarski malici pa vam želimo predstavili še zadnje finese koncepta skupnostnih vrtov – skupnostni objekt kot stičišče ekoloških izobraževanj, družbenih in družabnih srečevanj, prostor za stike, samoorganiziranje in upravljanje vrta. Posebnost vrta je tudi gredica semenske knjižnice (Društvo Varuhi semen), ki skrbi za varovanje, hranjenje in obnavljanje semen, dvignjene grede za invalide, otroška igrala in celostna zasaditev avtohtonega sadnega drevja in grmičevja.

Na vrtu Urbanih brazd te dni zaključujemo gradnjo edinstvenega skupnostnega objekta, ki bo večnamenski, osrednji prostor skupnosti vrtičkarjev, z odprtjem pomičnih sten, pa se bo objekt spremenil v prostoren paviljon. Skupni prostor je zgrajen iz naravnih materialov in zaradi vgrajenih sončnih celic, energetsko samozadosten.

Skupnostni urbani vrt prav te dni pridobiva napovedano končno podobo, saj se gradbena dela na osrednjem poslopju počasi zaključujejo. Skupnostni objekt, ki bo prvenstveno služil vrtičkarjem kot zavetje pred dežjem in soncem, bodo člani društva Urbani eko vrt uporabljali za tekoče izobraževalne in skupnostne aktivnosti, pa tudi za druženje v najširšem pomenu.

Tako kot lope na vrtu je tudi skupnostni objekt grajen iz lesa, pridobljenega v gozdovih v neposredni bližini Maribora, saj kolektiv Urbanih brazd sledi trajnostno naravnani lokalni preskrbi s hrano in drugimi naravnimi materiali in surovinami. Za zaščito objektov je bila uporabljena naravi najbolj prijazna impregnacija. Vso potrebno elektriko proizvedejo sončne celice, poleg energetske samozadostnosti, pa skrb za okolje zaokrožuje tudi posebno kompostno stranišče, ki ne potrebuje vode in deluje s pomočjo bakterij. Tovrstne sanitarije ne le, da zmanjšujejo onesnaževanje s fekalijami in porabo vode, ampak dajejo kompost, primeren za okrasno rastlinje. Deževnico iz strehe, ki se zbira v vsaki od lop, bo zbiral tudi skupnostni objekt, voda pa bo namenjena namakanju in zalivanju rastlin.

Arhitekt Sani Okretič je južno in zahodno stranico objekta opremil z velikimi drsnimi vrati, skozi katera se pogled razpira na Pohorje in Pekrsko gorco. Gradnjo v Borovi vasi si lahko v naslednjih dneh ogledate ob predhodni najavi, sicer pa vas Urbane brazde in društvo Urbani eko vrt vabiva na novinarsko malico, 28. avgusta, ob 10:00. Na njej bomo predstavili celoten koncept skupnostnega urbanega vrta ter možnosti, da bi se taki in podobni projekti razvili še v drugih delih Slovenije, saj je zanimanje za tovrstne družbeno angažirane projekte veliko.

www.brazde.org
www.ekovrt.si

 
[fb_button]