Vabilo na otvoritev skupnostnega urbanega vrta


Vabimo na otvoritev enega najpomembnejših projektov Evropske prestolnice kulture,

 SKUPNOSTNEGA URBANEGA VRTA,

kjer bodo raziskovalci Urbanih brazd vrtičkarjem društva Urbani eko vrt predali celostno ureditev vrta v Borovi vasi v trajno in kreativno rabo.

Otvoritev bo v soboto, 23. junija 2012, ob 11. uri, pri Borovi vasi v Mariboru.

V okviru programskega sklopa Urbane brazde, ki je del Evropske prestolnice kulture Maribor 2012, smo se konec leta 2010 lotili uresničevanja ideje o vzpostavitvi skupnostnega urbanega vrta.

Z Mestno občino Maribor je bila izbrana lokacija pri Borovi vasi, v neposredni bližini najbolj gosto poseljenega dela mesta. Prebivalcem iz bližnjih blokov je bila ponujena možnost, da se preko predavanj, izobraževanj in delavnic oblikujejo v organizirano skupino vrtičkarjev, v Društvo Urbani eko vrt, ki je prevzelo urejanje in vzdrževanje celotnega območja.

V enem letu se je počasi, a vztrajno izoblikoval skupnosti urbani vrt, s principi delovanja, ki so jih kolektivno sprejeli vsi vključeni vrtičkarji. Skupaj smo izoblikovali vzorčni primer ekološkega urbanega vrtnarstva po principu gručastih vrtov, na katerem je skupnostni prostor za pridelovalce, tipsko izdelane lope iz naravnih materialov, društveni vrt za pridelavo in ohranjanje avtohtonih sort rastlin ter dvignjene grede za invalide.

Na skupnostnem urbanem vrtu poleg češenj cveti druženje različnih generacij in kultur, biotska raznolikost se staplja z multikulturnostjo postindustrijske prestolnice kulture, otroci različnih starosti spletajo nova prijateljstva, medtem ko se igrajo na igralih, ki so jih postavili njihovi starši in stari starši. Skupnostni vrt je tako postal prostor srečevanja, prostor druženja, kjer se preko delavnih akcij, srečanj in praznovanj ponovno poveže družbeno tkivo.

Predajo skupnostnega urbanega eko vrta v uporabo Društvu Urbani eko vrt bomo sodelavci programskega sklopa Urbane brazde obeležili s slavnostno otvoritvijo, kjer nas bo z lokalno pridelanimi prigrizki in napitki pogostila Zadruga Dobrina, ne bo pa manjkalo niti glasbe in druženja.

Vljudno vabljeni!