Predaja ključev eko vrtov 23. junij 2012


Vrtičkarji iz Društva Urbani eko vrt, ki smo prevzeli urejanje in vzdrževanje celotnega območja, smo v manj kot enem letu počasi, a vztrajno izoblikovali vzorčni primer ekološkega urbanega vrtnarstva po principu gručastih vrtov, na katerem so tipsko izdelane vrtne hišice iz naravnih materialov, otroško igrišče, društveni vrt za pridelavo in ohranjanje avtohtonih sort rastlin ter dvignjene grede za invalide.

Predsedniku Društva Urbani eko vrt Zoranu Zoboviču je Matej Zonta, sodelavec projekta programskega sklopa Urbane brazde, slavnostno predal ključe skupnostnega eko vrta. Matej Zonta se je zahvalil vsem, ki so projekt omogočili, še posebej pa prav vrtičkarjem, Mestni občini Maribor in Evropski prestolnici kulture ter ob predaji ključev napovedal še odprtje osrednjega poslopja, ki bo, poleg prostora za druženje, tudi učilnica za predavanja in delavnice, ki bo postavljen, upajmo, še to poletje.

Na slavnostnem odprtju so nas poleg vodstva projekta programskega sklopa Urbane brazde pozdravili tudi predstavniki javnega zavoda EPK Maribor 2012, med drugimi tudi direktorica zavoda Maribor 2012 Suzana Žilič Fišer, ki projekt vidi kot enega najbolj trajnostno naravnanih projektov Evropske prestolnice kulture (EPK) in je prepričana, da “Gre za dolgoročne učinke, ki jih ta projekt prinaša v mesto in regijo. Na tak način dvigujemo kulturno zavest in odnos do okolja.” Nagovorila nas je tudi Dr. Martina Bavec, vodja Direktorata za kmetijstvo in ob tem spomnila, da je prav Maribor mesto, ki je od nekdaj zgled za vse, ki se srečujejo z naravno pridelavo sadja in zelenjave, saj Mariborčani lahko že od leta 2000 nakupujemo na eko tržnici. Vrtu je zaželela enako uspešno in trajno prihodnost. Na vrtu nas je čakala slastna pogostitev z lokalno pridelananimi prigrizki in napitki Zadruge Dobrina. Ni pa manjkalo niti glasbe in druženja.